Om Elk market

Elk market är ett långsamt växande kreativt rum där tankar och idéer samsas med det långsamma hantverket som grundaren Lotta H Löthgren arbetar med. Två delar utgör detta lilla äventyr; den textila grenen Elk market yarn där Lotta växtfärgar garn, designar stickmönster och säljer handplockade garner i naturmaterial, och Elk market metal, där hon omvandlar ädelmetall till smycken.

Elk market yarn är i första hand en webbshop, baserad i Smålandsskogarna en bit utanför Växjö. Verkstaden för allt metallarbete och även en liten butik ryms i en undantagsstuga från början av 1900-talet, en bit från Lottas hem i byn Uråsa. När pandemin tillåter är butiken öppen för besök och ibland anordnas stickkvällar och kurser. Stugan byggdes för att ge plats åt den åldrande generationen när den yngre tog över det lilla bruket på gården, men den har stått tom i måna decennier. Under sommaren och hösten 2019 renoverades den varsamt och är nu ett sparsmakat men bekvämt utrymme för det kreativa arbetet, både för metall och textil.

Lotta bor med sin familj och två hundar i ett stort underligt hus nära verkstaden, och inspirationen till allt kommer precis härifrån; skogen, säsongernas skiftningar, sjöarna och stjärnhimlen hittar alltid sin väg in i det som blir till här.

Elk market är en plats för den kreativa, oavsett hens ursprung, sexualitet, könsidentitet, fysiska och kognitiva förmåga, kroppsstorlek och religion.

För att läsa mer om arbetet, följ oss gärna på Instagram;

Vi har också en medlemssida på Patreon, där du kan följa och stötta detta lilla äventyr.

Hitta hit

Norrifrån:

Sväng höger mot Uråsa från väg 27 och följ vägen in i byn. När du kommer in i Uråsa (dvs där URÅSA-skyltarna står) ska du svänga höger in på en liten grusväg efter det första röda huset på höger sida. Väl inne på grusvägen följer du den förbi en liten hästgård, sen förbi en annan liten gård, och strax därefter ser du den lilla röda undantagsstugan med blå dörr!

Söderifrån:

Sväng vänster in i Uråsa från väg 27. Följ vägen genom hela byn tills du kommer till en Y-korsning. Sväng höger mot Växjö och kör föbri en liten bastu med badtunna på vänster sida. Efter bastun ligger en liten kohage, och direkt efter kohagen, innan nästa hus, går en liten grusväg ner till vänster. Sväng ner på den och följ den förbi en liten hästgård, sen förbi en annan liten gård, och strax därefter ser du den lilla röda undantagsstugan med blå dörr!

Vänligen notera att butiken inte har några regelbundna öppettider. Stickkvällar samt öppettider annonseras på Instagram och Facebook, och vill du boka ett besök någon annan tid går det bra att maila hello@elkmarketyarn.com så löser vi det!